Familj äter frukost vid sommarstugan en solig sommardag

Sempers historia

Allt började med att Ninni Kronberg uppfann en metod för torkning av mjölk. En uppfinning som lade grunden till dagens Semper.

Allt började med att Ninni Kronberg uppfann en metod för torkning av mjölk. Hennes uppfinning lade grunden till dagens Semper. Mjölk var något som fanns i överflöd och torkningen av mjölk till pulver gjorde att man kunde ta tillvara på naturens resurser. Uppfinningen ansågs av Jordbruksdepartementet så viktig att den belönades med statsunderstöd på villkor att ett svenskt bolag bildades för att förverkliga uppfinningen. Den svenska entreprenören Axel Wenner-Gren trodde på idén och startade bolaget Svenska Mjölkprodukter AB 1939, det som senare skulle bli Semper. Första mjölkpulveranläggningen landade i Kimstad, Östergötland.

Under krigsåren så blev mjölkpulver stort i Sverige. Semper expanderade och år 1942, mitt under andra världskriget, byggdes en ny anläggning i Götene. Där utvecklades bageriprodukter, välling och år 1948 lanserades BabySemp. Världens första industritillverkade modersmjölksersättning var född! Produkten tas fram i samband med forskare och Semper etableras som ett forskarvänligt och innovativt företag.

Åren som följde kriget blev svåra för Sempers del. Mjölkpulver var inte längre en bristvara, tvärtom så fanns ett överflöd i hela Europa och nu fick man leta efter nya affärsområden. Tillsammans med kvarnindustrin så testade man därför att tillsätta mjölkpulver direkt i mjölet. Nu kunde man sälja halvfabrikat till bageriindustrin och tillväxten ökade igen.

Välling och modersmjölksersättning började synas i de flesta butikerna, men Semper ville också erbjuda riktiga måltider som var särskilt anpassade för små barn. Konservföretaget Felix blev därför ny samarbetspartner och första barnmatsburken rullade ut från fabriken i Eslöv år 1960. Ett annat viktigt årtal är 1971 när Mjölkcentralen (som blir Arla 1975) tar över Semper.

Mellan 1960 och 1990 förändras Semper mycket. Allt från mögelost till Pucko, ögonkakao och leksaker hinner ingå i sortimentet, men hela tiden är barnmaten kärnan i verksamheten. Det är först med köpet av Juvels glutenfria sortiment år 1990 som glutenfritt kommer till Semper.

Under början av 2000-talet så renodlar Semper sin verksamhet. Vår vision var att bli ”Nordens ledande livsmedelsbo­lag inom barnmat och glutenfritt samt Nordeuropas ledande pannkaksleverantör”. År 2006 köps Semper av det internationella livsmedelsbolaget Hero och ungefär samma period så expanderar våra affärsområden barnmat och glutenfritt till Norge, Danmark och Finland.

Pannkakorna är borta ur sortimentet nu, men vår vision om att vara den ledande aktören inom barnmat och glutenfritt i Norden har vi nått. Dessutom blev vi år 2015 valda till Årets Livsmedelsexportör. Vi är stolta över vårt ursprung och vår historia, men vi lever inte på gamla meriter. Istället strävar vi alltid efter att utvecklas och förbättras.