Stepmetoden - program för smakinlärning

Step - En unik smakmetod

Få ditt barn att älska grönsaker. Med STEP får du tillgång till en ny metod för smakintroduktion med en tillhörande app som kan göra ditt barn till grönsaksälskare på nolltid. Eller i alla fall på 24 dagar.

I appen får du guidning dag för dag och barnet får träna sina smaklökar:

 Ladda hem STEP-appen i App Store  Ladda hem STEP-appen i Google Play

I STEP-appen bockar man av för varje gång man testar en smak

Så här funkar STEP

  • Under 24 dagar får barnet smaka på olika puréer av grönsaker, frukt och bär.
  • Smaklökarna tränas på syrliga, sura och bittra, men helt naturliga smaker.
  • Metoden ökar ditt barns chanser att lära sig tycka om frukt, bär och grönt genom hela livet.
  • Metoden är testad i en vetenskaplig forskningsstudie som genomförts vid Umeå Universitet.
Sked för sked vill vi hjälpa föräldrar att introducera grönsaker, frukt och bär tidigt. Detta görs bäst när det så kallade smakfönstret är öppet.

Det är många föräldrars önskedröm att barnet gapar stort när det vankas broccolipuré, gröna bönor eller blomkål. Man vill gärna att barnet väljer det syrliga äpplet framför det söta kexet.

Vi på Semper ville undersöka om det fanns en möjlighet att lära barn att från första smakbiten gilla grönsaker och frukt. Det visade sig att det faktiskt funkar och vi vill nu dela med oss av de insikter vi samlat på oss och bjuda på en metod där du som förälder kan hjälpa ditt barn att gilla det som är bra för både hälsan och vår planet.

Det blir bättre och bättre sked för skeeed... Sjung med i sången för att peppa hela familjen!
STEP-metoden, Inez ser sin spegelbild

Bygger på forskning

STEP-metoden grundar sig i en studie som har genomförts vid Umeå Universitet. Resultatet från studien bidrar med ny information om vad man kan göra hemma för att våra barn ska serveras en tilläggskost som är hälsosammare och samtidigt mer miljömässigt hållbar.

Läs mer om studien
Grönare mat - en grönare planet!

Vår vision för Planetens bästa barnmat

Vår vision är att alla barn ska ha möjlighet att växa och utvecklas, genom en livslång kärlek till mat som gör gott både för hälsan och planeten. Våra barn är framtiden så därför ska vår mat vara med och bidra till en bra framtid för dem.

Läs mer om vår vision

Nya nordiska smaker i butik

Det ska vara lätt att äta grönt! Nu uppdaterar vi vårt sortiment i klämpåsar med nya, ekologiska måltider och mellanmål, alla med nordiska smaker:

När är en bra tid prova STEP-metoden?

En del barn är tidigt nyfikna på familjens mat och de kan erbjudas pyttesmå smakprover från tidigast 4 månaders ålder. När du som förälder märker av nyfikenheten och du själv vill, så kan det vara en bra tid att prova. De barn som ingick i forskningsstudien som metoden baseras på började med smakschemat vid 4-6 månaders ålder. Men det finns all anledning att prova metoden även senare, (men då helst när ditt barn är under 1 år) eller att låta ett äldre syskon testa samtidigt med lillebror eller lillasyster.

Om du ammar eller ger modersmjölksersättning när vill prova STEP-metoden, så fortsätter du precis som tidigare att amma eller ge modersmjölksersättning under hela smakperioden.

 

Följ smakresan i appen

För att göra det kul och enkelt att använda metoden har vi tagit fram en app som guidar dig dag för dag. Appen heter Semper STEP.

I appen kan du dokumentera framstegen, ta kort på roliga smakminer,  hitta alla recept, och få tips och råd på vägen. Det är både kul och enkelt så sätt igång redan idag!