Låt barn få smak för hälsosam och klimatsmart mat redan från start
Barn lär sig att äta och tycka om mat genom att träna på att äta. Därför behövs en stor variation av smaker och konsistenser under de första levnadsåren. De flesta små barn i Norden äter hälsosamt idag men det saknas en pusselbit – att tidigt i livet få smak för mat som även är bra för klimatet. Det är nu vi har chansen att hjälpa barnen att forma framtidens goda matvanor.
Men vad är framtidens goda matvanor? Egentligen är det ganska enkelt. Forskning visar nämligen att det som är bra för kroppen även är bra för planeten, och tvärt om.
Mat som är bra för kroppen är även är bra för planeten, och tvärt om.
Såväl barn som vuxna behöver äta mer växtbaserad mat som frukt, bär, rotfrukter, kål, grönsaker, baljväxter, fröer, nötter och fullkorn och mindre av animaliska produkter som kött och charkprodukter samt salt och socker. En bättre balans på tallriken ger vinster både för individens hälsa och klimatet.
Lösningen är här och nära dig
Konceptet New Nordic Diet, framtaget av Nordiska ministerrådet i Köpenhamn, inkluderar hälsa, hållbarhet och gastronomi. Konceptet handlar om att främja säsongbaserad mat från Norden med stor andel från grönsaker. WHO har klassat New Nordic Diet som hälsobefrämjande och hållbar för miljön, precis som Medelhavskosten.
Tips: New Nordic Diet hemma vid middagsbordet
Klimatsmart vardagsköttfärssås
Sveriges vanligaste vardagsmat är spagetti och köttfärssås. Den kan göras klimatsmart och mer hälsosam genom att minska på mängden köttfärs och tillsätta en burk färdigkokta linser/bönor och rotfrukter i tärningar.
Halvvegetariska helgtacos
När det gäller helgmaten i Sverige ligger tacos i toppen. Här kan köttfärsmängden halveras och andra hälften ersättas med vegofärs eller rivna rotfrukter. Skippa avokadon och ersätt den med gröna ärtor som mosas/mixas till en god guacamole med kryddor. En god bönröra eller morotshummus kan också förhöja tacomiddagen på ett hälsosamt och klimatsmart sätt.
I en svensk studie (OTIS studien, som även ligger till grund för vår STEP-metod) användes konceptet New Nordic Diet. En grupp av små barn fick i studien en nordisk kost med fokus på växtbaserad mat och mindre protein (läs vår artikel om barn och protein här). Gruppen av barn som fick den nordiska kosten jämfördes med en kontrollgrupp som följde de nationella råden från Livsmedelsverket. Resultaten visade att de små barnen som följde den nordiska kosten åt mycket mer grönsaker, rotfrukter, frukt och bär än kontrollgruppen.
Sammanfattningsvis: Vi har bra mat i Norden. Fiberrika grönsaker som kål och rotfrukter är prisvärda, klimatsmarta, hälsosamma och finns nästintill året om. Nordiska bär är syrliga och bittra och lämpar sig väldigt bra för smakträning hos små barn och även senare i livet. Med små medel kan vi äta mer hälsosamt och klimatsmart och det gynnar även vår ekonomi. New Nordic Diet handlar helt enkelt om att ta tillvara på allt bra vi har i matväg i Norden.
Bra mat enligt New Nordic Diet:
- frukt
- bär
- rotfrukter
- kål
- grönsaker
- baljväxter (bönor, linser)
- fröer
- nötter
- fullkorn
- rapsolja
- svamp
- örter
Mat att äta mindre av:
- kött
- charkprodukter
- salt
- socker
Publiceringsdatum: januari 2023
Skribent: Ulrica Johansson, forskare, dietist och gastronom. Ulrica doktorerade vid Umeå Universitet med sin forskning om OTIS-studien.
Grönare val på barnmatshyllan
Grönt och gott från oss på Semper.