Föräldrar gravida, håller babyskor i handen

Gravid

Att vänta barn är en spännande tid, speciellt för dig som är gravid för första gången. Samtidigt är det också en tid med många frågor och funderingar. Här är några saker du kan tänka på för att du och din bebis ska må bra under graviditeten.

Pojke med gravid mamma - Semper Barnmat

Tidiga graviditetstecken

Först och främst – hur vet man att man är gravid? Det allra vanligaste tecknet är utebliven mens, men det finns förstås andra tecken som kan betyda att du är gravid. För att vara helt säker kan du köpa ett graviditetstest eller kontakta din mödravårdscentral.

Ont i magen och illamående

Illamående, framförallt på morgonen är mycket vanligt bland gravida. Eftersom livmodern växer hos dig som är gravid är det inte helt ovanligt med magsmärtor som påminner om mensvärk. Men du kan vara lugn, illamåendet brukar vara som värst i den första trimestern (de första tre månaderna). Sedan brukar illamåendet avta för de allra flesta. Om du däremot får stora problem med långvarigt illamående kan du kontakta din barnmorska för tips, stöd och råd.

Vad kan man göra åt illamående?

Försök att äta ofta och lite när du mår illa – gärna varannan eller var tredje timme. För vissa hjälper det att undvika sura frukter, fett, friterad eller starkt kryddad mat. Försök istället att äta mild och fiberrik mat som innehåller kolhydrater till exempel knäckebröd, kex, banan, ris och potatis. Det är också viktigt att dricka mycket vatten (särskilt om du kräks ofta).

Ditt smak- och luktsinne förändras

Är du en av alla de som tvingats sluta med morgonkaffet under graviditeten? Många upplever att kaffet och maten kanske inte smakar lika gott och vissa får en metallsmak i munnen under början av graviditeten. Även luktsinnet kan förändras och många dofter upplevs kraftigare än vanligt. Det är inte helt klarlagt varför smak- och luktsinne förändras under graviditeten men det skulle kunna vara en gammal försvarsmekanism som hindrar kvinnor från att få i sig sådant som kan vara skadligt för fostret.

Humöret kan förändras

Hormonerna rusar när du blir gravid och det är lätt att känna sig irriterad eller nedstämd. De allra flesta upplever att humöret pendlar under graviditeten och många gravida kan dessutom få sömnproblem, vilket inte gör saken bättre. Så försök få dina 8 timmars sömn, träna och rör på dig regelbundet, planera in roliga aktiviteter med vänner eller varför inte prova på yoga eller meditation?