Barn håller i morötter

Barn behöver inte så mycket protein (som du tror)!

Protein är idag ett hett ämne i media och på sociala plattformar. Inte konstigt, då protein är viktigt för både tillväxt, immunförsvaret och för att reparera celler. Det som alla kanske inte känner till är skillnaden på protein och protein. Och det är också vanligt att låta små barn äta för mycket protein i onödan.

Det finns olika sorters proteinkällor i våra livsmedel; dels animaliskt protein från djurriket, det vill säga mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, dels vegetabiliskt protein från växtriket, som främst finns i bönor, linser, ärter, spannmål och nötter.
 

Barn äter ofta mer protein än de behöver

Trendmässigt och medialt framstår protein som något vi behöver extra av för att må bra, vilket har medfört att många livsmedelsprodukter idag innehåller extra protein. Det är dock enkelt för både friska barn och vuxna att äta den mängd protein de behöver per dag, utan att tillsätta extra protein i maten eller genom att äta särskilda produkter. Både barn och vuxna äter snarare mer protein per dag än vad de egentligen behöver.  

Proteinbrist är ovanligt hos den friska befolkningen i vår del av världen.

Små barn under 2 år har en ökad känslighet för högt proteinintag. I de nordiska länderna konsumerar denna grupp barn generellt 2 till 4 gånger mer protein per dag än vad de egentligen behöver och proteinet kommer till största delen från animaliska livsmedel och väldigt lite från vegetabilier. En 1-åring som väger cirka 10 kilo och som äter blandkost behöver endast 10 gram protein per dag för att utvecklas, växa och må bra.

Barn och pappa läser pekbok

Kroppen klarar sig inte helt utan protein

Protein är uppbyggda av aminosyror och vissa av dem är livsnödvändiga, det vill säga, vi måste få i oss dem via maten för kroppen kan inte bilda dem själv. Dessa får man genom animaliska livsmedel eller genom att kombinera olika vegetabiliska livsmedel. I våra recept har vi valt att i vissa rätter kombinera olika vegetabiliska råvaror och i andra att använda vegetabilier och en mindre mängd kött. 

Mamma pussar bebis

Varför är barn under 2 år känsliga för ett högt proteinintag? 

I jämförelse med äldre barn och vuxna, så är barn under 2 år mycket mer känsliga för ett högt proteinintag. Detta då barn som inte fyllt 2 år ännu, fortfarande växer och utvecklas i mycket snabb takt. Under de första levnadsåren programmeras våra organ för vår framtida hälsa och även ohälsa.

Ett högt proteinintag har i ett flertal forskningsstudier visats ge ökad risk för snabbare tillväxt, ökat BMI, samt ökad risk för övervikt och fetma senare i livet. Därför är alltså både mängden och typen på proteinet viktigt för barnets tillväxt och utveckling. Måltiderna som lagas utifrån recepten innehåller mer grönsaker och har en stor variation av både vegetabiliskt protein och animaliskt protein i en lagom mängd. Recepten baseras på kunskap kring betydelsen av protein och ingick även i OTIS-studien. 

Publiceringsdatum: oktober 2022
Skribent: Ulrica Johansson, forskare, dietist och gastronom. Ulrica doktorerade vid Umeå Universitet med sin forskning om OTIS-studien.

 

Barnmat lagad med STEP-recept

Nya & spännande barnmatsrecept

Det finns många fördelar med att äta mer från växtriket. Gärna i form av baljväxter, rotfrukter, frukt och grönt. Både för att må bra, för mer hållbara matvanor och inte minst för att njuta av naturens alla goda smaker.

Upptäck STEP-recepten för lite äldre barn och prova nya maträtter tillsammans:

Till STEP-recepten

Håll utkik i butikshyllan!

Vi uppdaterar kontinuerligt vårt sortiment med fler goda och gröna barnmåltider: