Litet barn i orange klänning med morötter i handen

Smakträna på grönsaker

Många föräldrar drömmer om att deras barn ska äta grönsaker varje dag, utan klagomål och petande i tallriken. Är det ens möjligt? Ja, med smakträning under första levnadsåret kan vi göra barn rustade för att gilla grönsaker och skapa goda och hållbara matvanor. Tar du hjälp av smakkompisar, alltså grönsaker med liknande smaker, kan smakträningen bli ännu enklare!

Passa på när smakfönstret är öppet 

Grönsakernas smakprofiler är oftast mer bittra, kärva och tuffare i sin karaktär än frukt. De flesta frukter är söta och vissa mer syrliga. Frukt är ofta enklare att acceptera för barn än grönsaker, om vi bortser från till exempel majskorn och gröna ärtor som är söta i smaken. När man börjar med smakprov väljer föräldrar oftast de söta smakerna som naturligt tilltalar barnet. Men det är bra att tänka på att barnets smakfönster är öppet under en kortare tid, och att det är då barnet lättare tar till sig grönsakernas lite tuffare smaker. Just därför är det viktigt att ta tillvara på den perioden och även introducera grönsaker.  

Litet barn som gör en grimas.

Grimaser är en naturlig reaktion

Gör barnen en grimas när det kommer en ny smak i munnen? Det betyder inte att de inte tycker om maten de prövat, utan snarare att de reagerar på en ny eller annorlunda matupplevelse. Om barnet visar att det vill pröva igen så är det bara att erbjuda.  

Träna på olika grönsaker  

Många föräldrar anser att deras barn äter ensidigt när det gäller grönsaker. Ett barn kanske bara äter gurka och majs medan ett annat bara vill äta gröna ärtor och kokt broccoli. En variation av olika grönsaker med olika smaker som introduceras i form av små smakprover vid sidan om amning eller flaskmatning är en bra start för att gilla grönsaker framåt. Upprepade träningstillfällen från runt 4–6 månader upp till 12 månaders ålder kan ge större variation av de grönsaker som barnet accepterar. 

Studier har visat att om man prioriterar att smakträna med grönsaker i stället för frukt tidigt i livet så har det positiv effekt på grönsaksintaget upp till 1–3 års ålder.

Smakkompisar gör det enklare 

Forskning har visat att när ett barn smaktränas runt 4–6 månaders ålder krävs cirka 8–9 repetitioner för att grönsaken, bäret eller frukten ska accepteras av barnet. Om man sedan, efter smakträningen, introducerar fler grönsaker som har liknande smakprofil (så kallade smakkompisar) kan vissa barn acceptera den nya grönsaken redan på första försöket. Det på grund av att barnet vant sig vid dessa typer av smaker under smakträningen och att hjärnan nu känner igen dem. Smakträning med olika sorters grönsaker tidigt i livet kan även ge senare framgångar, som märks när barnet är mellan 6 och 12 månader.  

Illustrerade gröna ärtor som säger "hej hej!"

VAD ÄR EN SMAKKOMPIS? 

Smakkompisar är grönsaker med liknande smaker. Att introducera ett gäng smakkompisar för barnet under samma tidsperiod gör att du inte behöver repetera varje enskild råvara lika mycket för att vänja barnet vid smaken.


Exempel på smakkompisar:

  • Blomkål, vitkål, kålrabbi och kålrot
  • Vit rättika, rädisa och majrova
  • Gröna bönor, grönkål och broccoli

Varför är det viktigt att barn tycker om grönsaker?  

Grönsaker är till skillnad från frukt oftast mer fiberrika, ger längre mättnad och innehåller fler smaker. Att de är så fiberrika påverkar även tarmfloran positivt. Det finns alltså fördelar med att vänja sig vid den typen av smaker eftersom de ofta finns i livsmedel som är bra för hälsan.  

Barn som smakar på en grön paprika.

Det här visar OTIS-studien

I OTIS-studien erbjöds och introducerades en stor variation av olika grönsaker direkt när barnet provade på fastare föda, både genom ett smakschema och under första levnadsåret med hjälp av barnmatsrecept. Barnen i studien åt till exempel majrova, rättika, kålrabbi, rotselleri, gulbeta, kålrot, blomkål och broccoli. De åt en stor variation av fiberrika grönsaker som var både bittra och kärva. Den grupp som fick smakschemat vid 4–6 månaders ålder åt senare i studien, mellan 9 och 18 månader, mycket mer grönsaker och rotfrukter än kontrollgruppen som inte hade smaktränats via ett smakschema, eller fått de grönsaksrika barnmatsrecepten.

Läs mer om OTIS-studien

Andra studier har visat att om man prioriterar att smakträna med grönsaker i stället för frukt tidigt i livet så har det positiv effekt på grönsaksintaget upp till 1–3 års ålder. Det är viktigt att barn äter varierat och får i sig både frukt, bär och grönsaker, men grönsaker får gärna introduceras i minst lika stor utsträckning som frukt under det första levnadsåret.   

Publiceringsdatum: September 2023
Skribent: Ulrica Johansson, forskare, dietist och gastronom. Ulrica doktorerade vid Umeå Universitet med sin forskning om OTIS-studien.

Rotsaker i en låda.

Tips! Pimpa maten

Pimpa gärna barnmaten med olika grönsakssmaker genom att tillsätta finhackade örter och finrivna råa rotfrukter och grönsaker (använd ett bra rivjärn som river riktigt fint) för att stimulera än fler smaker och konsistenser. Prova till exempel finriven kålrabbi, majrova, kålrot, gulbeta, rotselleri eller vit rättika. 

Prova nya smaker med våra STEP-recept