Barn med nappflaska som står på ett bord

Nytt recept på BabySemp

Ny text kommer för denna sida.

Semper stödjer WHO-koden. Om amningen fungerar är bröstmjölk den bästa maten för spädbarnet och därför blir ammade barn den naturliga förebilden när modersmjölksersättning utvecklas. Bröstmjölk innehåller såklart mjölkfett och nya BabySemp innehåller numer rikligt med mjölkfett. Mjölkfett innehåller fosfolipider och gangliosider som inte finns i vegetabiliska fetter och som är viktiga för nervsystemet och hjärnans funktion och utveckling. Mjölkfett innehåller dessutom betapalmitat som kan minska risken för förstoppning.

Mjölkfettkulemembran, MFGM, är själva skalet i mjölkfettkulan och är en engelsk förkortning av Milk Fat Globule Membrane. I detta membran finns en hög halt av bioaktiva proteiner och fetter. MFGM innehåller flera av de naturliga ämnen som finns i bröstmjölk som till exempel fosfolipider, gangliosider, glykoproteiner och kolesterol. Bröstmjölk är rik på kolesterol som ingår i cellers membran och behövs bland annat för utvecklingen av hjärna och nervsystemet. Dessutom innehåller MFGM glykoproteiner som kan bidra till skyddet mot vanligt förekommande infektioner hos barn, framförallt öroninflammationer.

MFGM har tidigare saknats i alla modersmjölksersättningar eftersom vegetabiliskt fett, och inte mjölkfett, används som fettkälla. BabySemp är nu den enda modersmjölksersättningen på den nordiska marknaden som är berikad med MFGM och innehåller en riklig mängd mjölkfett.

BabySemp är den enda mjölksersättningen med mjölk från svenska gårdar.
Svensk mjölk i BabySemp - Semper Barnmat
Header Baby - baby drinking from bottle

Mage i balans

Precis som i bröstmjölk är laktos den enda kolhydratskällan i BabySemp 1. Laktos anses bland annat ha gynnsamma effekter på tarmfysiologi och uppmjukning av faeces. Med galaktooliogosackarider, GOS, kan vi naturligt komma närmre de bröstmjölksuppfödda barnens tarmfunktion och mikroflora. Även det värdefulla proteinet alfa-laktalbumin har i studier visat en gynnsam inverkan på tarmens funktion. När mjölkfettet i bröstmjölk och BabySemp bryts ned, till skillnad från när vegetabiliskt fett bryts ned, bildas Beta-palmitat. Betapalmitat förbättrar absorptionen av kalcium och fett hos barnet samt ger mjukare faeces.

Hjärnan & nervsystemets utveckling

MFGM innehåller bland annat fosfolipider, gangliosider, glykoproteiner och kolesterol som spelar en avgörande roll i utveckling av hjärnan och nervsystemet. Järn bidrar till en normal intellektuell utveckling och förståelse hos barn.

Immunförsvaret

Gangliosider och glykoproteiner i MFGM är viktiga för att stärka immunförsvaret. Nukleotider finns i bröstmjölk och gynnar immunsystemet.

Nytt recept på BabySemp 2020

Vi har under 2020 uppdaterar vårt recept i enlighet med den nya EU-förordningen (2016/127). Förordningen innebär att BabySemp 1 får:

  • Ökat D-vitamin innehåll - 1,5 μg/100ml
  • Högre nivå av omega 3 fettsyran DHA – 14 mg/100 ml

Förordningen ställer inget krav på innehåll av omega 6 fettsyran ARA. BabySemp 1 kommer fortsatt bibehålla nuvarande ARA nivå – 6,9 mg/100 ml, då bröstmjölken innehåller både ARA och DHA Vi uppdaterar samtidigt receptet ytterligare genom att öka andelen mjölkfett från 28 till 35 procent. Ökningen innebär inte bara att andelen naturligt MFGM (mjölkfettkulemembran) blir högre, det innebär också att vi helt kunnat utesluta palmolja samtidigt som vi behåller en hög andel palmitinsyra, som också finns i bröstmjölk.