Diarré
Löst, gul, kletigt eller vattnigt bajs. Som småbarnsförälder kretsar mycket av livet kring just bajs. Och konstigt är väl inte det! Små bebismagar är känsliga. Det är med andra ord inte underligt om din lilla bebis är lös i magen då och då. Det lösa bajset kan se ut på olika sätt, det kan vara en vattnig diarré eller ha en lite tjockare konsistens - ungefär som gröt. Det är inte ovanligt ifall din bebis bajsar flera gånger om dagen vid diarré.
Vad gör man åt diarré?
Det händer att små barn mellan sex månader och tre år kan ha diarré utan någon direkt anledning - ibland i mer än två veckor. Då brukar bebisen vara pigg, gå upp i vikt, behålla tillräckligt med vätska och må bra Det brukar kallas för småbarnsdiarré och är inget du behöver vara orolig för.
Så länge din lilla krabat verkar må bra i övrigt och får i sig tillräckligt med vätska kan du räkna med att diarrén kommer att gå över så småningom och inte är farlig.
Känner du dig orolig kan du alltid ringa 1177 dygnet runt för råd. Till exempel om barnet har långvarig diarré eller om du är orolig för att barnet inte får i sig tillräckligt med vätska.
Varför får mitt barn diarré?
Diarré hos barn kan bero på många olika saker. Här listar vi några av de vanligaste orsakerna till att barn får diarré:
-
Magsjuka
Magsjuka som orsakas av virus brukar komma plötsligt, smittar lätt och involverar ofta kräkningar och feber. Magsjuka är aldrig kul men tack och lov går det över snabbt. Oftast går magsjukan och även diarrén över inom en vecka. -
Allergisk reaktion
Bebisen kan få diarré som en allergisk reaktion på exempelvis komjölksprotein, gluten, soja eller andra födoämnen.Då brukar man även kunna se andra symptom, exempelvis eksem eller röda prickar. -
Bröstmjölksersättning
Det är ovanligt, men om ersättningen eller tillskottsnäring inte är blandas på rätt sätt som till exempel med vatten från vattenkranen, eller om bakterier kommer in ersättningen kan det leda till att bebisen blir lös i magen. Det är viktigt att följa instruktionerna för hur man blandar. Sen ska man alltid se till att tvätta händerna och hålla rent på den yta där man håller till när man gör iordning ersättning. Det är också viktigt att flaskor och nappar är rena. -
Antibiotika
Behandling med antibiotika kan tillfälligt rubba bakteriebalansen i tarmarna och leda till diarré. -
Bakterier
Tarmbakterier, som salmonella, eller parasiter som sprider sig via livsmedel eller smittat vatten, kan orsaka diarré. -
Infektioner
Förkylning, urinvägsinfektion eller lunginflammation kan göra att barnet får diarré.
6 tips för lösa bebismagar
För det mesta kan du vårda barn med diarré och magsjuka hemma. Här är några tips att tänka på!
1. Se till att barnet dricker mycket
Det är väldigt viktigt att du ger ditt barn extra vätska vid diarré så att barnet inte blir uttorkat. Ett barn som väger över 10 kilo behöver drygt en liter vätska på ett dygn. För att en nyfödd ska få i sig tillräckligt med vätska ska bebisens matas sex gånger per dygn - eller mer beroende av hur kraftiga kräkningar/diarréer barnet har.Ett tips är att känna på blöjan, den ska vara tung ungefär sex gånger per dygn.
2. Ge vätskeersättning till barn
Vätskeersättning kompenserar för vätska och salt som ditt barn förlorar på grund av diarrén.
3. Ge probiotika
Det finns undersökningar som visar att vätskeersättning som innehåller probiotika snabbar på tillfrisknandet. Läs mer om Probiotika här Prova vår vätskeersättning med probiotika här
4. Viktigt med näring
Se till att barnet äter. Ge små täta mål. Om bebisen inte orkar suga kan du testa att mata med sked. Ge lite i taget, det kan vara lättare för barnet att behålla maten då.
5. Undvik fiber
Om ditt barn har börjat äta vanlig mat ska du ge mat som din bebis gillar. Men undvik att ge fiberrik mat som fullkornsbröd, gröt eller pasta.
6. Ta hand om stjärten
Bebisens stjärt kan bli röd och irriterad. Byt blöja ofta, lufta barnets stjärt och smörj med en mjukgörande salva.
Lilla smittskolan
Hur vet man egentligen när diarré smittar? Barnläkaren Erica Bonns, på Martina barnsjukhus, svarar på vanliga frågor och tipsar om vad du ska tänka på för att undvika smitta!
Hur kan jag minska risken för smittsam magsjuka?
Svar: Undvik att träffa personer du vet är magsjuka. För småbarn finns vaccin mot rotavirus. Fråga BVC eller en vaccinationscentral ifall du är intresserad av att vaccinera din bebis.
När smittar diarré?
Svar: När diarrén kommer plötsligt och i ganska stora mängder är det nästan alltid smittsam magsjuka. Om det har gått 48 timmar sedan bebisen hade diarré eller kräktes smittar det inte längre.
Hur undviker vi att smitta andra när bebisen är magsjuk med diarré?
Svar: Träffa inte andra människor, tvätta händerna ofta och använd handsprit.
Hur undviker jag själv att bli smittad när min bebis är magsjuk?
Svar: För att undvika att själv bli smittad eller att andra i familjen blir smittade är god hygien A och O. Tvätta händerna ofta, rengör skötbordet och andra ytor där viruset kan spridas, stoppa inte bebisens napp i din egen mun och lägg använda blöjor i en egen plastpåse innan du slänger dem i soptunnan.
Därför ska du använda vätskeersättning
När din bebis är lös i magen och har diarré gör den lilla kroppen av med mycket vätska, energi och salter. Därför är det superviktigt att se till att barnet dricker mycket och dessutom får vätskeersättning. Vätskeersättning är en speciell salt- och sockerlösning som tas upp extra bra i kroppen.
Semper vätskeersättning med Lactobacillus reuteri Protectis och zink kan ge en snabbare återhämtning av vätskebalansen, färre diarréer och kräkningar och dessutom förkorta sjukdomsperioden med upp till två dagar. Det är bra att ha en extra förpackning vätskeersättning hemma, så att det alltid finns till hands när det behövs.
Så använder du vätskeersättning
Ge gärna ditt barn vätskeersättning efter varje lös avföring. Då kommer din lilla sjukling med största sannolikhet bli piggare och få bättre aptit. Barnet ska helst dricka ofta och lite i taget, testa till exempel att mata med en tesked.
Så blandar du vätskeersättning
Vispa ner 1 påse Semper vätskeersättning i 2,5 dl kallt vatten. Tänk på att alltid använda angiven mängd vatten. Om vätskeersättningen blandas med för lite vatten tillförs nämligen kroppen för mycket salt, vilket kan vara skadligt.
När ditt barn är 0-2 år
Barn som helammas ska i första hand få täta mål. Men om barnet förlorar mycket vätska ska du även ge vätskeersättning. Barn som får bröstmjölksersättning eller tillskottsnäring bör förutom det även få vätskeersättning. Bröstmjölksersättning kallas även modersmjölksersättning.
Ge Semper Vätskeersättning de första 4–8 timmarna, ungefär 1/2 dl per kilo kroppsvikt. Mata teskedsvis om barnet kräks. Fortsätt på samma sätt dygn två och tre om ditt barn fortfarande kräks eller har diarré. Om du behöver blanda egen vätskeersättning ska du vara noggrann med måtten
För barn under ett år är det säkrast att köpa vätskeersättning för att doseringen inte ska bli fel.
Sempers vätskeersättning med zink
Sempers vätskeersättning + med bakteriekultur
När ditt barn är från 2 år
Ge Semper Vätskeersättning de första 4–8 timmarna, cirka 10 dl. Om ditt barn fortfarande kräks eller har diarré dygn två och tre ska du ge 1-2 dl efter varje lös avföring.
Då ska du söka vård
För det mesta är diarré ofarligt och går över av sig själv. Känner du dig orolig kan du alltid ringa 1177 dygnet runt för råd.
Om ditt barn har ett eller flera av dessa symtom ska du kontakta en vårdcentral eller en barnläkarmottagning:
- Barnet har mycket diarré som inte avtar efter några dagar.
- Du är orolig för att barnet inte får i sig tillräckligt med vätska.
- Barnet har fått diarré vid en utlandsresa.
- Barnet har en kronisk sjukdom och har diarré.
- Barnet är yngre än två månader och har diarré.
- Barnet har både kräkningar och diarré i mer än ett dygn.
Sök vård direkt, på vårdcentral eller akutmottagning, om barnet har diarré samt ett eller flera av dessa symptom:
- Under ett år: Får inte i sig tillräckligt med vätska.
- Under ett år: Skriker på ett annat sätt än vad det brukar, är slött eller verkar ha ont i magen.
- Är slött, har insjunkna ögon och torra slemhinnor i munnen, och det inte kommer några tårar när barnet gråter.
- Har hög feber och verkar må dåligt rent allmänt.
- Har mycket ont i magen. • Har slem och blod i avföringen.
- Inte har kissat på sex till tio timmar.