Header Baby - babis äter broccoli - Semper Barnmat

Hur fungerar STEP-metoden?

Målet med STEP, metoden och appen, är att steg för steg hjälpa föräldrar att introducera grönsaker, frukt och bär redan när barnet börjar få smaka på vanlig mat. Introduktionen görs bäst när det så kallade ”smakfönstret” är öppet, och det märker du genom att barnet är nyfiken på vad du och resten av familjen äter. Man brukar prata om att smakfönstret öppnas någon gång vid cirka 4–6 månaders ålder, men det går bra att prova fram till dess barnet är 1 år.

Barn äter barnmat från Semper vid matbordet

Ditt bästa barnmatshack

  • 24 dagar
  • 8 nya smaker
  • 3 tillfällen per dag
  • 3 dagar per smak

En bra start

En bra start med hälsosamma matvanor, påverkar hälsan senare i livet. Därför är det viktigt att etablera goda matvanor hos våra barn, redan från början. De flesta länder har rekommendationer för intag av grönt och frukt. Dessvärre visar studier att barn i skolålder ändå inte kommer upp i de mängder som rekommenderas.

Börjar man med smakmetoden redan från start, och sedan fortsätter att aktivt servera grönsaker och frukt, ökar chanserna att barnet äter mer av detta under de första åren och får en bra och livslång relation till dem.

Om du ammar eller ger modersmjölksersättning när vill prova STEP-metoden, så fortsätter du precis som tidigare att amma eller ge modersmjölksersättning under hela smakperioden.

Så går det till

  • Under en 24-dagarsperiod kommer ditt barn att smaka på 4 grönsaker och 4 frukter/bär enligt ett särskilt schema. 
  • De 24 dagarna är indelade i faser om tre dagar.
  • I varje fas spelar en grönsak eller frukt huvudrollen – en del lite surare eller bittrare – och kommer alltså att serveras tre gånger om dagen i tre dagar i rad.
  • Det innebär att varje livsmedel kommer att ha serverats totalt 9 gånger.

     

För ditt barn

En bra relation till grönsaker och frukt, innebär en diet som senare i livet bidrar till en bättre hälsa. Till exempel minskar risken för typ 2 diabetes, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar. Genom STEP kan lite sura och bittra smaker introduceras, för att påverka grönsaks- och fruktintaget även på lång sikt. Allt i enlighet med de globala hållbarhetsmålen.


...och för planeten

Genom att öka vårt intag av närproducerade baljväxter, grönsaker och frukter, bidrar vi till såväl en hälsosam mat som en hållbar produktion. Allt i linje med FN:s globala hållbarhetsmål för 2030. 

Bättre och bättre sked för sked - smakrevolutionen börjar nu!
Puré med hallon - smakportion

Recepten

Här hittar du recepten som används i STEP-metoden>>

  • Äpple
  • Ärtor
  • Hallon
  • Blomkål
  • Havtorn
  • Majrova
  • Tranbär
  • Rättika