Frågor och svar om STEP
Genom att introducera grönsaker och frukter enligt ett tydligt schema under 24 dagar, kommer ditt barn att vänja sig vid lite bittrare och surare smaker. Här följer några frågor och svar om metoden.
Enligt rekommendationer ska man amma till minst 6 månader, kan jag ändå ge smakproven tidigare?
Helamning rekommenderas till 6 mån. En del barn är tidigt nyfikna på familjens mat och de kan erbjudas små smakprover från tidigast 4 månaders ålder. Under smakprovsperioden fortsätter du amma/ge modersmjölksersättning precis som tidigare.
Spelar det någon roll vem som ger barnet smakproven?
Det är bra om den som fyller i formuläret håller i matningen under programmet. Allra bäst är om barnets föräldrar tar det.
Vad gör vi om vi inte kan hitta grönsaken, bäret eller frukten i mataffären?
Det flesta matbutiker har varorna antingen färska eller i frysdisken året runt. T ex tranbär kan ersättas med lingon.
Ska jag erbjuda frukter och grönsaker i någon speciell ordning?
I studien började vi med äpple och gick vidare i ordningen ärtor, hallon, blomkål, havtorn, majrova, tranbär och sedan slutligen rättika. Tidigare forskning visar att det är bra att börja med milda smaker och sedan öka nivån på smakutmaningarna med lite mer sura eller bittra smaker. Recepten till alla smakportioner hittar du här!
Vilken tid på dagen ska vi planera att ge smakprovern?
Låt barnet få smaka tre gånger om dagen, och ge första smakprovet när barent är utvilat och pigg. Om det går, planera gärna de tre tillfällena till förmiddag, eftermiddag och senare på dagen
Vi har missat ett smakprov eller en dag, hur gör vi nu?
Håll er till tre smakprover per dag, även om ni missat ett tillfälle dagen innan. Om ni har missat en hel dag fortsätter ni bara där ni slutade. Hoppa inte över en smakdag utan fortsätt enligt schemat så att barnet exponeras för smaken i 3 dagar innan ni går över till nästa steg. Det gör ingenting att programmet tar någon eller några dagar extra att fullfölja.
Mitt barn har fått eksem eller utslag, vad ska jag göra?
Om något smakprov ger en reaktion av något slag så kan du rådgöra med BVC eller sjukvården
Vad gör vi om vi inte är klara med programmet efter 24 dagar?
Vår erfarenhet är att de flesta fullföljer programmet på 24-26 dagar. Du kanske behöver ett par extra dagar på grund av sjukdom, resa eller lite motgångar på vägen. Det bästa är om ni klarar av att slutföra programmet inom 30 dagar eftersom det bygger på kontinuitet och att ni håller er inom det så kallade smakfönstret.
Vi ska resa bort i två veckor under programmet. Hur löser vi det på bästa sätt?
Ta reda på vad det finns för möjligheter att förbereda puréerna på resmålet. Om det inte funkar föreslår vi att ni påbörjar programmet efter att ni kommit hem, så att ni får rutin på smakproverna och slipper ett långt avbrott.
Vid vilken ålder är bäst att prova?
Introduktionen görs bäst när det så kallade ”smakfönstret” är öppet, och det märker du genom att barnet är nyfiken på vad du och resten av familjen äter. Man brukar prata om att smakfönstret öppnas någon gång vid cirka 4–6 månaders ålder, men det går bra att prova fram till dess barnet är 1 år.
Tips & Tricks
Det går inte alltid helt smärtfritt att prova nya saker.
Läs våra bästa tips för att ge bra förutsättningar för barnet att prova nya smaker och konsistenser!
Mitt barn spottar bara ut purén hela tiden. Ska jag fortsätt att ge barnet smakproven ändå?
När barn får de första smakproven vet de oftast inte vad de ska göra med maten eftersom de kanske inte lärt sig att svälja än. Det är inte ovanligt att de mesta åker ut i början. De behöver också vänja sig vid nya konsistenser och många nya smaker. Det viktigaste är inte att barnet sväljer purén utan att de får känna smakerna på läpparna och i munnen. Så fortsätt erbjuda smakproven, men ha inte bråttom!
Mitt barn vill inte alls med en av smakerna. Ska vi ändå fortsätta att försöka?
Du ska aldrig truga eller tvinga, utan var lyhörd och försök hellre lite senare. Om barnet inte smakar så mycket vid ett tillfälle så gör det ingenting. Se till att du inte matar för snabbt, vänta tills barnet har svalt eller spottat ut innan du erbjuder en ny sked. Och kom ihåg; maten behöver bara ha nuddat vid läpparna för att barnet ska ha fått känna smaken av den.
Mitt barn ser ledset ut och grimaserar varje gång purén hamnar i munnen. Är det verkligen bra?
En vanlig reaktion när barn får smaka på något nytt eller en mer utmanande smak, är att de grimaserar på olika sätt, hulkar eller skakar på huvudet. Men det är ingen fara. En hulkning kan helt enkelt handla om att det är en ny konsistens, för mycket puré eller bara kändes annorlunda. Som förälder är det lätt att tro att allt som inte framkallar glada miner (som söta smaker), inte är bra för våra barn. Och det är en av anledningarna till att vi undviker att ge våra barn smakprov som är lite mer sura och bittra. Men tänk på att vuxna kan göra miner åt sådana smaker också även om vi tycker om dom. STEP är utformat för att hjälpa ditt barn att utveckla en bredare repertoar av smaker, och öka chanserna att gilla fler grönsaker och frukter i framtiden.