Probiotika är bra för magen
En rik tarmflora med goda bakterier håller oss friska. Du kan själv hjälpa ditt lilla barn att få en god tarmflora med hjälp av probiotika. Mikrobiologen Lotta Johansson hjälper oss att förstå hur det fungerar.
Probiotika kan ha positiva hälsoeffekter
Men alla bakterier är inte snälla. Om de ”dåliga” bakterierna i tarmen av någon anledning blir för många kan det leda till att ditt barn får kolik eller diarré. Det kan även leda till att immunförsvaret inte orkar vara lika starkt. Läs mer om kopplingen mellan tarmflora och immunförsvar här.
Med andra ord är det viktigt att ta hand om de goda bakterierna i tarmen. Ett sätt att stärka tarmfloran hos ditt barn är att tillföra goda bakterier som i kliniska studier har visat positiva hälsoeffekter. Dessa goda bakterier kallas probiotika.
– Probiotika är nyttiga mikroorganismer som man kan äta i form av kosttillskott eller vissa livsmedel. För att få kallas probiotika måste mikroorganismerna vara levande och de ska ha bevisade hälsoeffekter i viss dos, berättar Lotta Johansson.
Skillnad på mjölksyrabakterier och probiotika
Många tror att mjölksyrabakterier och probiotika är samma sak. Det stämmer inte riktigt. Det finns många olika mjölksyrabakterier men alla klassas inte som probiotika. Mjölksyrabakterier är indelade i familjer, släkten, arter och stammar. Och olika stammar av en bakterie kan ha väldigt skilda egenskaper. Probiotika är ett samlingsnamn för goda bakterier av vissa stammar som har visat positiva hälsoeffekter i kliniska studier.
Magdroppar kan ges från födseln
Många föräldrar väljer att ge sitt barn probiotika i form av Magdroppar redan från födelsen för att hålla den lilla magen i balans. Det finns även andra tillfällen då man kan ge barn probiotika i form av Magdroppar. Exempelvis inför dagisstarten när barnet möter många nya baciller. Men också innan, under och efter en utlandsresa. Har barnet fått antibiotika utskrivet av läkaren är det också bra att ta Magdroppar, berättar Lotta Johansson på BioGaia.
Prebiotika – mat för de snälla bakterierna
För att de nyttiga bakterierna ska må bra och kunna föröka sig i tarmen behöver vi äta mat som de tycker om. Det kallas prebiotika. Kål, fullkorn, rotfrukter och andra typer av livsmedel som är rika på kostfibrer är exempel på prebiotika. – Prebiotika är lätt att få i sig via kosten men när det gäller probiotika är det mer motiverat att ta kosttillskott, säger Lotta Johansson. För det lilla barnet som ännu inte äter mat finns prebiotiska kostfibrer, så kallade oligosackarider, naturligt i bröstmjölken och tillsätts även i de flesta modersmjölkersättningar.
Källa: Lotta Johansson, BioGaia