Header Baby - baby food ingredients

En varierad kost stärker barnets immunförsvar

Under den första tiden i livet får det lilla barnet i sig alla nödvändiga näringsämnen när det ammas eller får modersmjölksersättning. Det enda som du behöver komplettera med är D-vitamin-dropparna. När ditt barn sedan kommer igång med smakportioner är det redan från början bäst med en varierad kost.

Under det första halvåret är bröstmjölk eller modersmjölkersättning bebisens främsta källa till näring och detta innehåller allt den lilla kroppen behöver. Bröstmjölken innehåller dessutom ämnen som stimulerar immunförsvaret hos barnet och minskar risken för vissa infektioner. De barn som inte ammas får modersmjölksersättning med flaska och får liknande stimulans för sitt immunförsvar. Modersmjölksersättning är nämligen sammansatt för att efterlikna bröstmjölk och ge den näring som det lilla barnet behöver.

Semper D-vitamindroppar

Ge ditt barn D-vitamin

Ett annat viktigt ämne för den lilla kroppen att få i sig är D-vitamin. Det behövs för att skelett och tänder ska kunna växa men också för att immunsystemet ska fungera bra. Äldre barn och vuxna får i sig en del D-vitamin via maten, det finns exempelvis i fisk, ägg och mjölkprodukter. När vi är ute i solen produceras också D-vitamin via huden. Men små barn har större behov av D-vitamin och behöver få det tillsatt eftersom de inte äter varierad kost från födseln och inte heller vistas i direkt solljus.

Alla barn, oavsett hur de matas under det första halvåret, behöver tillskott av D-vitamin i form av droppar. Sempers D-vitamindroppar innehåller förutom D-vitamin även nyttig bakteriekultur – så kallad probiotika – som hjälper till att hålla magen i balans. Läs mer om D-vitamindroppar här. För vissa barn räcker det att ge dessa droppar i två år, andra behöver dem tills de når femårsåldern. Bäst är att rådgöra med ditt BVC.

Mjölkfett kan skydda mot infektioner

Fettet i bröstmjölk består av olika fettsyror. I både bröstmjölk och i komjölk finns ett membran – ett skal – runt de små fettkulorna. Detta har betydelse för bland annat immunförsvaret och skyddet mot infektioner. En omfattande svensk studie har visat att barn som fick modersmjölksersättning berikad med fettmembran från komjölk drabbades av färre öroninflammationer än de barn som fick vanlig bröstmjölksersättning – och ungefär lika få öroninflammationer som ammade barn. Det var alltså stor skillnad. Därför är en stor del av de vegetabiliska fetterna i BabySemp numera ersatta med mjölkfett och berikas med fettmembran från komjölk.

Probiotika kan hjälpa tarmfloran

En stor del av kroppens immunsystem finns i tarmen. Det lilla barnets kropp jobbar ständigt på att bygga upp ett välfungerande immunförsvar. I tarmen finns en mängd snälla bakterier, så kallad probiotika. Barnet får naturligt i sig dessa nyttiga bakterier när det äter. Det finns också kosttillskott med probotika. Läs mer om hur probiotika fungerar.

En varierad kost är bra för immunsystemet

När ditt barn har blivit gammalt nog att börja äta små matportioner finns det några saker som är bra tänka på för att det lilla barnet ska må så bra som möjligt.

Kroppen behöver varje dag näring i form av kolhydrater, fett och proteiner. Även vitaminer, mineraler – och vatten – bidrar till att både kroppen som helhet och immunsystemet fungerar och är i balans.

Med en varierad kost brukar vi få i oss de vitaminer och mineraler vår kropp behöver. Ge gärna ditt barn rikligt med grönsaker, frukt, bär, baljväxter och fullkornsbröd, frön, fet fisk, ägg och D-vitaminberikade mejerivaror. Då får han eller hon i sig de för immunsystemet så viktiga A-, B-, C-, D-vitaminerna, men också nyttiga mineraler som järn, zink och selen. Här kan du läsa mer om hur ditt barn kan äta för en god hälsa.

Källor: Små & stora nyheter 2016; vårdomsorg.se; Livsmedelsverket: Liten näringslära, faktablad 2003, m.fl.