Så håller ni familjen frisk året runt
Få saker gör så ont i föräldrahjärtat som när ens barn blir sjukt. Därför har vi här vi samlat tips och råd kring hur du hanterar årstidernas baciller, virus och utslag, och håller familjen frisk – året runt.
JANUARI-MARS: Vabruari
Dags för den omtalade – och många gånger slitsamma – perioden på året som kallas för vabruari. Visst kan det kännas hopplöst när sjukdomarna avlöser varandra och varken du eller ditt barn hinner hämta andan däremellan. Men håll ut – snart är det över!
Tips för vabruari:
- Tänk extra mycket på handhygienen
Gör det till en vana att tvätta händerna regelbundet med tvål och varmt vatten. Både när ni kommer hem, innan ni äter och självklart efter toalettbesök. Säkra upp ytterligare med handsprit. - Nys i armvecket – även hemma
Många bakterier och virus sprider sig via luften, så det är ett enkelt sätt att minska smittorisken genom att tänka på hur du nyser. Nys i armvecket istället för rakt ut eller i handen. Då kan ni undvika att smitta varandra hemma och minska risken att fler i familjen blir sjuka. - Den viktiga vilan och vätskan
De flesta vet att vila och vätska är viktigt vid sjukdom, men ibland kan det vara svårt att få tillräckligt av. En täppt näsa som stör sömnen kan få hjälp av näsdroppar eller att huvudändan på sängen höjs upp. Har ditt barn feber eller är magsjukt kan vätskeersättning vara en god idé att testa för att återställa kroppens vätskebalans.
Tips!
Frys ner smaksatt färdigblandad Semper vätskeersättning med Zink till isglass. Obs: frys inte in vätskeersättning + med bakteriekultur eftersom mjölksyrabakterierna inte klarar frysningen.
APRIL-JUNI: Var försiktig i solen
Nu börjar äntligen den efterlängtade vårsolen värma oss. Sol i lagom mängd är bra för kroppens produktion av D-vitamin, men tänk på att små barns hud är känsligare än vuxnas och att de därför lättare bränner sig.
Så undviker du soleksem och att barnet bränner sig:
Redan i april är solen så pass stark att ditt barn kan få soleksem. Då blir huden röd med små knottror eller blåsor och det svider eller kliar. Skydda små barn med långärmat och en keps eller hatt på huvudet. Även solkräm kan vara bra att använda för att skydda barnet om det ska vara i solen. Rådfråga på ditt apotek om vad som passar just ditt barn.
JULI-SEPTEMBER:
Myggornas och fästingarnas årstid
Högsommaren är här och ni njuter av att få tillbringa tid ute i det fria. Tyvärr trivs fästingarna lika bra i naturen som ni, och i vissa fall bär de på sjukdomarna TBE och Borrelia.
Tips för att undvika fästingburna sjukdomar:
- Vaccin
Mot Borrelia finns inget vaccin men ni kan vaccinera er mot TBE och får då ett bra skydd mot att drabbas av fästingburen hjärnhinneinflammation. Barn kan vaccineras från ett års ålder och ges ett antal sprutor med samma intervall som vuxna. Detta underlättar eftersom ni kan vaccinera hela familjen vid samma tillfällen. - Gör en fästingkoll
Gör det till en vana att kolla igenom barnets kropp efter eventuella fästingar dagligen. Hittar du någon – ta bort den direkt och undersök att du har fått loss hela fästingen. - Då ska du kontakta vården
Efter ett fästingbett kan det påverkade hudområdet klia och vara lite rött. Det brukar gå över efter några dagar, men om irritationen kvarstår efter mer än en vecka är det bra att kontakta sjukvården. Ta även kontakt med sjukvården om ni upplever andra symptom som feber, huvudvärk eller en kraftigare rodnad.
Inte bara fästingarna trivs nu, utan även myggen och knotten frodas i sommarvärmen.
Så skyddar du dig mot – och lindrar – myggbett:
Mörka och heltäckande kläder kan skydda lite, men de flesta åker ändå på något bett. Ofta blir området svullet och kliar. Lider ditt barn av klådan kan du testa att lägga på lite kylbalsam eller en sval, fuktig handduk. Det finns också receptfri kräm mot klåda att köpa på apotek.
Vårt sortiment för mage och hälsa
Snällt för magen
OKTOBER-DECEMBER: Höstblåsor och kräksjuka
Höstblåsor
Kanske tror ni att det är vattkoppor på gång, men inte sällan är det höstblåsor som barnet har fått istället. Höstblåsor är en virusinfektion som främst drabbar barn under tio år. Den brukar dyka upp under sensommaren eller hösten – därav namnet.
Så ser du om ditt barn har fått höstblåsor:
Precis som vid vattkoppor bildas små röda blåsor på kroppen, men de är oftast koncentrerade runt munnen och på händer och fötter. De brukar inte bli vätskefyllda som vattkoppor blir, men kan infekteras om de går sönder. Många får även feber i någon vecka.
Så kan du lindra:
Om barnet får blåsor i munnen kan det svida och göra ont att äta, då hjälper ibland receptfria smärtstillande. Ofta tycker barnet att det går bättre att äta kalla saker, som glass, eller kylda drycker. Undvik surt och salt.
Vinterkräksjukan
Den vanligaste typen av magsjuka i Sverige kallas för Vinterkräksjukan och orsakas av ett virus. Vinterkräksjukan är vanligast under vintermånaderna, därav namnet. Illamående, kräkningar och diarré är vanliga symptom. Blir en i familjen sjuk är risken stor att även resten smittas.
Förebygg smitta:
- Tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten.
- Om ni har fler än ett badrum: tillägna ett av badrummen till den som är sjuk och låt friska familjemedlemmar använda det andra.
- Vänta i 48 timmar från tillfrisknande tills ni återgår till det vanliga livet igen.
Så kan du lindra:
- Ge ordentligt med vätska
Barn som är magsjuka behöver få i sig mer vätska än vanligt. Drick lite i taget med en sked eller ett sugrör, men undvik helst söta drycker då de kan ge mer diarré. Vid svårigheter att få i sig tillräckligt med vätska kan ni testa vätskeersättning. Små barn under ett år är extra känsliga för uttorkning, speciellt om de har kraftiga diarréer. - Amma oftare och håll koll på mängden kiss
Om ditt barn ammas är det bra att låta barnet amma oftare än vanligt. Håll gärna koll på blöjan för att se så att barnet kissar ordentligt. - Läs på om Vinterkräksjukan
Hos 1177.se hittar du bra information om vad som gäller när ett barn är magsjukt.
Som tur är går vinterkräksjukan över nästan lika hastigt som den dyker upp och de flesta mår bättre inom ett till tre dygn. Många förskolor vill att ditt barn ska vara friskt i 48 timmar innan det är dags att gå tillbaka till förskolan. Då slipper ni risken att smitta någon annan. Efter att någon i familjen har haft magsjuka är det bra att stabilisera tarmfloran med hjälp av magdroppar som innehåller en god bakteriekultur.
Året om: Viktigt med D-vitamin
Små barn får inte tillräckligt med D-vitamin från maten, och därför behöver alla barn från en veckas ålder och upp till minst två år tillskott med D-droppar varje dag. Brist på D-vitamin leder till att barnets skelett inte utvecklas som det ska. Senare forskning visar också att D-vitamin stärker immunförsvaret och kan minska risken för uppkomst av flera olika sjukdomar. D-vitamin bildas även i huden med hjälp av solens strålar, men i Sverige får vi inte något D- vitamin från solen under vinterhalvåret eftersom solen står så lågt och de rätta strålarna inte når fram.