Header Baby - baby in air with mother

Så håller ni familjen friska året runt

Få saker gör så ont i föräldrars hjärtan som när deras lilla barn blir sjukt. Därför har vi samlat några tips och råd på hur ni håller familjen frisk – året runt.

JANUARI-MARS

Vabruari

Dags för den omtalade – och många gånger slitsamma – perioden på året som kallas för vabruari. Och visst kan det kännas hopplöst när sjukdomarna avlöser varandra och varken du eller ditt barn hinner hämta andan däremellan. Men försök hålla ut – det går över!

Under den här perioden är det bra att tänka lite extra på handhygienen. Gör det till en vana att tvätta händerna regelbundet med tvål och varmt vatten. Både när ni kommer hem, innan ni äter och självklart efter toalettbesök. Använd gärna handsprit också.

Många bakterier och virus sprider sig via luften, så det är ett enkelt sätt att minska smittorisken genom att tänka på hur du nyser. Nys i armvecket istället för rakt ut eller i handen. Då kan ni undvika att smitta varandra och istället fokusera på att ta hand om er lilla sjukling.

Vid en vanlig förkylning är vila den bästa lösningen. En täppt näsa kan få hjälp av att huvudändan på sängen höjs upp eller näsdroppar. Har ditt barn feber eller är magsjukt kan vätskeersättning vara en god idé att testa för att återställa kroppens vätskebalans. Isglass är ett annat knep för att få i små sjuklingar lite extra vätska.

Syskon i sängen - Semper Barnmat

APRIL-JUNI 

Soleksem

Nu börjar äntligen den efterlängtade vårsolen värma oss och det är dags att fira att vabruari är över för denna gång. Sol i lagom mängd är bra för kroppens produktion av D-vitamin. Men tänk på att små barns hud är känsligare än hos vuxna och barn bränner sig därför lättare.

Redan i april är solen så pass stark att ditt barn kan få soleksem. Då blir huden röd med små knottror eller blåsor och det svider eller kliar. Därför är det bra att redan nu skydda små barn med långärmat och en keps eller hatt på huvudet. Även solkräm kan vara bra att använda för att skydda barnet om det ska vara i solen. Rådfråga på ditt apotek om vad som passar just ditt barn.

JULI- SEPTEMBER

Fästingar

Högsommaren är här och ni njuter av att få tillbringa tid ute i det fria. Tyvärr trivs fästingarna lika bra i naturen som ni, och i vissa fall bär de på sjukdomarna TBE och borrelia. Mot borrelia finns inget vaccin men ni kan vaccinera er mot TBE och slipper då att drabbas av fästingburen hjärnhinneinflammation. Från ett års ålder går det att vaccinera små barn, då ges ett antal sprutor med samma intervall som vuxna. Då kan ni alltså gå och vaccinera hela familjen vid samma tillfällen. Gör det till en vana att kolla igenom barnets kropp efter eventuella fästingar dagligen. Hittar du någon fästing så ta bort den direkt. Efteråt kan huden klia och vara lite röd runt bettet. Det brukar gå över efter några dagar, men om det kvarstår efter en vecka eller mer är det bra att kontakta sjukvården. Ta även kontakt med sjukvården om ni upplever andra symptom som feber, huvudvärk eller rodnad.

Myggbett

Inte bara fästingarna trivs nu, även myggen och knotten frodas i sommarvärmen. Mörka och heltäckande kläder kan skydda lite men de flesta åker ändå på något bett. Ofta blir området svullet och kliar. Lider ditt barn av klådan kan du testa att lägga på lite kylbalsam eller en sval, fuktig handduk. Det finns också receptfri kräm mot klådan att köpa på apotek.

OKTOBER-DECEMBER

Höstblåsor

Kanske tror ni att det äntligen är vattkoppor på gång, men inte sällan är det höstblåsor som barnet har fått istället. Höstblåsor är en virusinfektion som främst drabbar barn under tio år, och den brukar dyka upp under sensommaren eller hösten – därav namnet.

Precis som vid vattkoppor bildas små röda blåsor på kroppen, men de är oftast koncentrerade runt munnen och på händer och fötter. De brukar inte heller bli vätskefyllda som vid vattkoppor, men kan infekteras om de går sönder.

Många får också feber men på någon vecka är ditt barn antagligen friskt och uppe på benen igen. Får barnet blåsor i munnen kan det svida och göra ont när man äter, då hjälper ibland receptfria smärtstillande. Ofta tycker barnet att det går bättre att äta kalla saker, som glass, eller kylda drycker. Undvik surt och salt.

Vinterkräksjukan

Den vanligaste typen av magsjuka i Sverige kallas för vinterkräksjukan och orsakas av ett virus. Vinterkräksjukan är vanligast under vintermånaderna, därav namnet. Illamående, kräkningar eller diarré är vanliga symptom.

Blir en av er i familjen sjuk är risken stor att även resten smittas. Men ni kan förebygga smitta genom att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Barn som är magsjuka behöver få i sig mer vätska än vanligt, gärna vätskeersättning. Drick lite i taget med en sked eller ett sugrör, men undvik helst söta drycker då de kan ge mer diarré.

Små barn under ett år är extra känsliga för uttorkning, speciellt om de har kraftiga diarréer. Därför är det extra viktigt att få i det lilla barnet ordentligt med vätska. Barn som kräks mycket behöver ungefär två teskedar vätska var femte minut.

Om ditt barn ammas är det bra att låta barnet amma oftare än vanligt. Håll gärna koll på blöjan för att se så att barnet kissar ordentligt. Hos 1177.se hittar du bra information om vad som gäller när ett barn är magsjukt.

Som tur är går vinterkräksjukan över nästan lika hastigt som den dyker upp och de flesta mår bättre inom ett till tre dygn. Många förskolor vill att ditt barn ska vara friskt i 48 timmar innan det är dags att gå tillbaka till förskolan. Då slipper ni risken att smitta någon annan. Efter att någon i familjen har haft magsjuka är det bra att stabilisera tarmfloran med hjälp av Magdroppar som innehåller en god bakteriekultur.