STEP-metoden, forskningsstudie vid Umeå universitet

Gröna matvanor tidigt gav Inez en bra start

När Ida fick frågan om att ställa upp i OTIS-studien tyckte hon att det lät ganska bekvämt att ha färdiga recept att följa när inspirationen tryter, eller till och med färdig mat från Semper.

– En matstudie för barn lät superintressant tyckte jag! berättar hon.

Hennes dotter Inez var intresserad från start så Ida minns det som spännande att komma igång med smakportionerna. Alla råvaror som ingick i programmet var dessutom lätta att få tag i.

– Jag själv tyckte det var roligt att göra smakportioner av råvaror som jag troligen annars inte hade testat. 

Att förbereda puréerna var inga problem. Recepten var enkla och tydliga att följa och Ida sparade i kylen så att det skulle räcka i två dagar. Resten frös hon ner i iskuber.

STEP-metoden, Ida och Inez
STEP-metoden, forskningsstudie vid Umeå universitet
Hon ville ha mer varje gång. Men hon var inte överförtjust i den syrliga havtornen och beska rättikan. 

Mer gröna ärtor

Den allra mesta favoriten för Inez var gröna ärtor berättar Ida. ­

– Hon ville ha mer varje gång. Men hon var inte överförtjust i den syrliga havtornen och rättikan. 

Att följa programmet gick bra och under hela perioden som studien pågick hade de kontakt med barnsjuksköterskorna.

– De vägde, mätte och undersökte Inez. De var alltid supertrevliga och det var roligt att komma på kontroller. Inez tyckte också att det var kul att komma till dem, men tyckte inte om när det var dags för blodprover. 

Vid två tillfällen när Inez var lite äldre kom det även hem en dietist till dem för att filma mellanmålen. 

Efter smakintroduktionen, fick Inez enligt OTIS-programmet äta maträtter med mer grönsaker och mindre protein efter specifika recept med nordiska råvaror. Ida berättar att det gick bra och att de använde sig mycket av den färdiga maten från Semper.

– När Inez var ca 13 månader åkte vi på semester utomlands i 2 veckor. Då var jag lite nervös över hur det skulle gå, men det gick jättebra. Vi tog med oss fruktpuréer och det fanns alltid mat att plocka ihop till Inez från buffén som passade. 

Idag gillar Inez all frukt

Roligast med att delta i studien var att Inez fick testa smaker som Ida inte tror att de hade tänkt på att testa så tidigt annars. Ida tror att programmet har haft positiv effekt och idag gillar Inez all frukt.

– I grönsaksväg tycker hon mest om gurka, morot, ärtor och majs, berättar Ida.

STEP-metoden, forskningsstudie vid Umeå universitet

Det märks att Inez gillar grönsaker

Familjen har alltid gillat frukt och ätit grönt till måltiderna, så det har inte påverkat så mycket hur övriga familjen äter. Men det märks att Inez gillar grönsaker.

– När vi andra i familjen äter tacos äter hon en vegetarisk variant.

Jag kommer ihåg att det var någon smak som min dotter vägrade till en början, men tredje dagen var hon mer intresserad.

Uppmuntrar till tålamod

När Ida får veta att Semper har utvecklat en app som ska hjälpa fler föräldrar till 24-dagars smakprogram tycker hon att det är jättebra.

– Kul! Jag ska rekommendera mina vänner som nyss fått barn och jag kommer sen använda den till lillebror eller lillasyster som ännu är i magen.

 Och till dem som väljer att följa STEP-metoden i appen har Ida ett tips:

– Fortsätt testa varje smak enligt metoden även fast barnet totalt ratar smaken första eller andra gången. Jag kommer ihåg att det var någon smak som min dotter vägrade till en början, men tredje dagen var hon mer intresserad. 

Ulrica Johansson, forskare i Otis-studien på Umeå Universitet

Hur valdes smakerna ut?

Ulrica Johansson, forskare i OTIS-studien svarar: Smakportionernas syfte i den nordiska kosten var att ta tillvara på att vi i Norden har många råvaror som innehåller en blandning av sura och bittra smaker. Sådana smaker som kan vara bra smakinlärning för spädbarn vid 4-6 månders ålder då de är mottagliga även för dessa tuffare ”inte inlärda” smaker som senare oftast inte accepteras från 1,5 år när matneofobi/matvägran inträder.

Forskaren Ulrica berättar
Puré med hallon - smakportion

Recepten

Här hittar du recepten som används i STEP-metoden>>

  • Äpple
  • Ärtor
  • Hallon
  • Blomkål
  • Havtorn
  • Majrova
  • Tranbär
  • Rättika