Introducera gluten långsamt
Livsmedelsverket har kommit med nya, enklare råd om hur gluten ska introduceras under småbarnsåret. Enligt dessa ska man börja att ge mat med gluten på samma sätt som annan mat, det vill säga genom små smakportioner från tidigast 4 månaders ålder.
Det är fortfarande viktigt att gluten introduceras långsamt, lite i taget, men när under barnets första år man väljer att börja ge mat med gluten spelar ingen roll. Gluten kan alltså ingå i kosten redan från första början, så länge man börjar med en liten mängd som gradvis ökas. Senast vid 12 månaders ålder är det bra att spannmål som innehåller gluten ingår i kosten.
Vad är gluten?
Gluten finns i våra spannmål vete, råg och korn. Gluten utgör en del proteinerna i dessa spannmål. Proteinerna i havre ser annorlunda ut jämfört med de andra spannmålen och innehåller inget gluten. Däremot kontamineras havre ofta med gluten från de andra spannmålen i samband med odling, skörd, transport och bearbetning till färdig produkt. Vanlig havre får innehålla upp till 5 % av andra spannmål och kan därför även innehålla små mängder gluten. Vill man vara säker på att den havre man köper är fri från gluten finns ren havre att köpa.
Börja att ge gluten – gärna i form av gröt
Börja med att låta barnet få små mängder gluten några gånger i veckan. Inte mycket, en liten tugga vitt bröd eller en liten sked gröt. Sen kan du långsamt öka mängden mat med gluten i.
Vår Barngröt innehåller en liten mängd gluten och är bra att börja med när du vill introducera gluten. Välling för barn under 1 år från Semper innehåller däremot inte några gluteninnehållande spannmål, utan är baserade på havre och/eller majs.
När barnet så småningom börjar äta riktig mat så kan du variera med spannmål som innehåller gluten och spannmål som inte gör det.
Gröt är en bra start
Dessa innehåller en liten mängd gluten och är bra att börja med när du vill introducera gluten.
Glutenfria spannmål
- majs
- ris
- hirs
- bovete
- quinoa
Spannmål som innehåller gluten
- råg
- korn
- vete
Hur vet jag om mitt barn är glutenintolerant?
Symtomen för glutenintolerans kan variera mycket och vara diffusa – till exempel kan ditt barn bli trött och går ner i vikt. Vanliga symtom för glutenintolerans är besvär med magen. Om du har frågor om glutenintolerans och celiaki hos barn ska du kontakta din BVC.
Vad är glutenintolerans?
Glutenintolerans – eller celiaki som det också kallas – är en kronisk tarmsjukdom som innebär att du inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Tarmen skadas när du får i dig gluten vilket kan leda till olika näringsbrister. Ett barn som inte får i sig tillräckligt med näring får ofta en påverkad tillväxt. Om ditt barn diagnosticeras med celiaki är glutenfri mat den enda behandlingen.
I Sverige har ungefär hälften av befolkningen de arvsanlag som krävs för att utveckla glutenintolerans. Däremot är det långt ifrån alla som blir glutenintoleranta. I dag har cirka två procent av svenskarna sjukdomen. Eftersom glutenintolerans är ärftlig löper du som har celiaki i släkten större risk att få sjukdomen. Studier om glutenintroduktion har främst utförts på barn som har anlag för celiaki. Råden om introduktion av gluten till spädbarn är de samma oavsett om ditt barn har ärftlighet för celiaki eller inte.